Kunstzinnig is zinnig…

Inleiding

De gasten van onze B&B Maxyxgenieten spreken allemaal over de kunstzinnigheid in onze B&B. De gastvrouw, ik dus, schildert al geruime tijd en heb daarvoor verschillende cursussen gevolgd. Hoe is dat zo gekomen en waar het het mij gebracht.

Op de lagere school vond ik tekenen al een heel leuk vak, en omdat ik het leuk vond lukte het ook nog bijna altijd. Ik had dus een goed cijfer op mijn rapport voor tekenen. Tijdens het voortgezet onderwijs moest ik een keuze maken voor een bepaald beroep. Maar wat weet je als je 14 bent. NIETS, in elk geval niets over wat je de rest van je leven zou willen gaan doen om een boterham te verdienen. En als je het al zou bedenken dat je dit wilt bereiken met het maken van schilderijen dan waren je ouders faliekant tegen. Daar was toch geen droog brood mee te verdienen.

Nadat ik gestart was met werken op een accountantskantoor heb ik een opleiding gevolgd voor etaleur, in die tijd hete dat nog etaleuse. Ik voelde me als een vis in het water en ontwierp de meest leuke etalages. Ik mocht mee met een plaatselijke etaleur die mij de kneepjes van het vak leerde. Maar hij vertelde mij tegelijkertijd dat het een moeilijk beroep was. De meeste winkeliers waren niet van plan veel geld uit te geven voor een etalage. Je zult wel begrijpen dat mijn droom in duigen viel. Weg creativiteit. En na het accountantskantoor ging ik werken bij Defensie. Nou niet direct een creatieve werkgever.

Olieverf

In mijn vrije tijd nam ik de eerste schilderlessen. Ik start met de techniek van olieverf. Ik maakte in die tijd niet de mooiste schilderijen maar ik raakte wel bekent met de verf. Ik leerde ook ” nat in nat” te schilderen. De resultaten waren niet geweldig. Al vond ik de techniek wel heel aantrekkelijk. Maar na 2 jaar werd het tijd voor iets nieuws.

Aquarel

Ik stapte over naar het aquarel. Ik raakte geheel in de ban van het aquarelleren en kreeg geweldig goed les van een gedreven schilderes uit Den Helder. Ik heb jaren les gehad. En eigenlijk had ik die les niet meer nodig maar het was wel een stok achter de deur. Ik moet zeggen dat ik niet onverdienstelijke schilderwerkjes heb gemaakt met deze techniek. Ik heb er een aantal in laten lijsten en deze hangen nog altijd in onze B&B.

Acryl

Na een aantal jaren kwam ik in contact met een medestudent uit de tijd dat ik op les zat voor aquarel. Deze vrouw had de kunstacademie gevolgd en was nu zelf een atelier begonnen. Ik ben bij haar op les gegaan en heb daar jaren geschilderd. Wat een plezier heb ik daar uitgehaald. Wat een ontspanning gaf het mij.

lekker kwetteren in acryl

Zinnig

In dat opzicht kan ik dus zeggen dat het bezig zijn met het maken van kunst, in welke vorm dan ook, en of je er nu geweldig goed in bent, het je werk wordt of gewoon voor de hobby bezig bent, het is echt ZINNIG. Heerlijk je verstand op nul zetten, nergens meer aan denken en druk zijn met een creatie. Ik kan het iedereen aanraden, ook al zeggen heel veel mensen dat ze niet kunnen schilderen. GA HET GEWOON EENS DOEN!

Workshops

In al die jaren heb ik naast de verschillende cursussen ook de nodige workshops gevolgd. Niet alleen voor schilderen maar voor vele andere creatieve bezigheden als bloemschikken of bezig zijn met klei. Eigenlijk vind ik alles veel te leuk en zou ik nog een leven moeten leven om alles wat ik leuk vind nog eens te gaan doen. Al jaren droom ik ervan om zelf eens een schilder workshop te gaan geven, maar het ontbreekt me gewoon aan tijd.

Combinatie arrangementen

Sinds enige tijd hebben we een leuke B&B, met  eigenlijk alleen maar zeer leuke gasten. Die allemaal praten over de kunstzinnigheid van onze B&B. Dus heb ik besloten een aantal arrangementen te maken in combinatie met het kunnen volgen van een workshop bij onze plaatselijke schilderes die zeer mooi kan schilderen en hele leuke workshops geeft. Ik moet zeggen dat die workshops niet heel goedkoop zijn, maar ze zijn zeer compleet en je hoeft niets mee te nemen. Uiteindelijk ga je met een leuk werkstuk naar huis.

Het is het geld waard!

Wat is geld ten opzichte van een ontspannen lijf, wat is geld ten opzichte van een ontspannen geest? Natuurlijk kan ik jullie niet dwingen om ook eens te gaan schilderen maar ik weet zeker dat heel veel van jullie na afloop zullen zeggen: ” dat het zo ontspannend zou zijn had ik niet verwacht”.

Kijk om je heen, we worden allemaal geconfronteerd met de schaduwzijde van het leven. Wacht niet tot morgen met het ophangen van jou slingers,  start vandaag. Boek een heerlijk arrangement in onze mooie B&B en volg een geweldige workshop bij Elly Doolaard-Kroon. Kijk op haar webshop of op haar FB pagina.

En als dit helemaal niet je ding is, volg dan zelfstandig een kunstzinnige workshop…. het is echt ZINNIG voor lichaam en geest. Je wordt er weer mens van.

Onderstaand schilderij is geschilderd door Elly Doolaard-Kroon

Workshop

Babykamer
Zowel muurschildering als wiegje eigen creatie.

2 gedachten over “Kunstzinnig is zinnig…

  1. Marina Jongerius zegt:

    We zijn vaker bij Yvonne en Max geweest en de ontspanning die je daar ervaart en ja ik ben ook gaan schilderen. even je zinnen verzetten en heerlijk de creativiteit van je zelf de vrije loop laten gaan.
    Ben Yvonne nog altijd dankbaar voor de hulp bij mijn eerste penseel streken op het doek. Niet moet alles kan.
    Groetjes Will en Marina Jongerius.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.